PALAUTETTA

Asiakkaiden suusta… eli kynästä…

“Todella tärkeä ja hyödyllinen päivä.”; “Lämmin kiitos, päivä vastasi odotuksiani.”; “Hyviä, käyttökelpoisia, sopivan helppoja reseptejä – uutta ideaa ruuanlaitton.”; “Kannatti tulla.” – Äänekoski, Hiilaritietoiseksi päivässä! – Teoriasta käytännöksi! 11/2014

Loistava reseptivalikoima. Maut tukivat toisaan. Marjut osaa asiansa – On ilo osallistua.” ; “Kurssi oli hyvin suunniteltu ja opettaja oli selkeäsanainen ja miellyttävä.”  ; “Vetäjä oikein ammattitaitoinen ja selkeä opetustyyli. Hyvin suunniteltuja kursseja ja luentoja.” – Keuruu, Salaatit ja alkupalat – hiilaritietoisesti! 10/2014

“Hei Marjut! Haluan kiittää sinua, että ohjailit minutkin oikeille raiteille ruokailuissa. Nyt olen saavuttanut sen painon, jonka asetin tavoitteekseni tammikuussa 2013 Jyvälän kurssillasi. Olo on oikein hyvä ja energiaa on todella ollut hulppeasti muuttoon omakotitalosta kerrostaloasuntoon. PALJON KIITOKSIA OPEISTA.” Jyväskylä, Hiilaritietoisuus elämäntapana 8/2014

“Leivontakurssi oli kiva. Sai maistella myös toisten tekemiä leivonnaisia. Ohjaaja hyvin perehtynyt asiansa.” – Jämsä, Leivomme hiilaritietoisesti – arkeen ja juhlaan! 4/2013

 ”Kiva päivä, laadukkaat raaka-aineet, maistuvat ja riittoisat valmistetut ruoat. Kiitos kurssista!” – Helsinki, Sen seitsemää sorttia – hiilaritietoisesti! 4/2013

“Kiitos Marjut! Sain enemmän kuin koskaan mistään muualta. Tuli eväitä muutokseen enemmän kuin osasin odottaa. Ihailen sinun valtavaa asiantuntijuuttasi ja tietomäärääsi. Olet vahvasti tämän asian takana ja se tuntuu luontevalta. Kokemus puhui. Jatkokurssille tulen heti!” – Jyväskylä, Hiilaritietoinen ravinto elämäntavaksi, kevät / 2013 

” Kiitos kannustavasta asenteesta, pienetkin askeleet voivat olla suuria. kurssi-illoissa näkyi, että vetäjä välittää ryhmäläisistä ja haluaa osoittaa tukea. Oli helppo tulla, sai olla oma itsensä. Hyvä vetäjä!” – Keuruu, Vähähiilihydraattinen ravinto elämäntavaksi,  kevät/2013

“Puhuttu sana tehoaa paremmin ja sen ymmärtää paremmin kuin kirjoitetun tekstin. Kurssilla tuli todella paljon tietoa jaetun materiaalin lisäksi. Vetäjä tietää paljon ja osaa kertoa asiat selkeästi tuputtamatta.” – Keuruu, Vähähiilihydraattinen ravinto elämäntavaksi, kevät/2013

Olin 10.11. pitämässäsi Karppaajan ensiaskeleet-kurssilla ja tykkäsin. Haluan ehdottomasti kuulla tästä asiasta lisää ja toivon, että viimeistään tammikuussa tapaamme näissä merkeissä.” -Jyväskylä 11/2012

“Olen jo vuodesta 2009 seurannut LCHF sivujen ohjeistuksia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Olen aiemmin pudottanut painoani Painonvartijoiden ohjelmalla sekä näin ollen ahkerasti syönyt kevyttuotteita. Taival Sinun nettisivuille on ollut täynnä hyviä terveyttä kohentavia kokemuksia uusien ruokailutottumuksieni myötä, mutta kaiken aikaa minua ovat häirinneet ne ylimääräiset 5 kiloa, jotka ovat  vuosien mittaan kerääntyneet vyötärölleni. Painonpudotusta en ole LCHF ruokavaliosta huolimatta onnistunut saamaan. Vasta Sinun laatimiesi tarkkojen ohjeiden sekä päivittäisen ruokapäiväkirjan avulla olen oppinut kantapään kautta, miten LCHF ruokavaliota pitää toteuttaa, viimeiset rasvapelon rippeet on näin voitettu, solakka ja hyvä olo vartalossa, kevyt ja energinen mieli, eikä nälän häivää! SUURKIITOKSET Marjut sinulle avusta.”  -Karppaajan tarkistuspaketti 10/2012

“Johdonmukainen eteneminen, faktaa, tutkimustietoa, erinomainen ulosanti, hyvä.” – Vaasa 3/2012

“Asiantunteva luennoitsija, selkeitä esimerkkejä ja ohjeita, paljon kiitoksia inspiroivasta luennosta.” – Vaasa 3/2012

” Monipuolinen, ruokavalio menee uusiksi!” – Vaasa 3/2012

“Asiansa osaava ja sille vihkiytynyt luennoitsija.” – Vaajakoski 2/2012

“Opetus rauhallista, kiihkotonta, sopivan rentoa.” – Vaajakoski 2/2012

”Kiitos hyvästä kurssista! Sain paljon tietoa ravinnosta ja tästä ruokavaliosta. Kurssilaiset ja vetäjä motivoivat erinomaisesti. Oma kokemukseni on ollut hyvä, olen oppinut syömään paremmin ja monipuolisemmin. Tästä on hyvä jatkaa.” – Kurikka 11/2011

“Mielenkiintoinen teemapäivä, vastasi odotuksia, odotan pääseväni kokeilemaan käytännössä! Vetäjä tosi mukava. Kiva kun oli ruoka ja kahvi, sai oikein maistaa, kuinka hyviltä LCHF ruuat maistuvat. Nyt vain kaupan kautta kotiin, UUSIN EVÄIN! Ihana kun oli reseptejä ja ehdotuksia materiaalissa!” – Kurikka 11/2011

“On niin tyytynyt olo ettei osaa sanoa muuta kuin KIITOS!” – Kurikka 11/2012

”Kurssin vetäjä hyvin maanläheinen eli oli helppo tulla mukaan ja olla kurssilla. Tapaamiset tällaisen ruokavalion alkuun pääsemiseksi tosi tärkeitä. Ryhmä sopivan kokoinen, kannatti osallistua. Kiitos!” – Hämeenkyrö 10/2011

“Konkreta råd, tydlig föreläsare, skulle gärna fått lite fler recept.” – Vasa 3/2012

“Bra med både teori och praktik, bra innehåll.”- Vasa 3/2012

Tiina ennen ja nyt!

Tiina-ennen-ja-nyt-23-427x294

Minulle laihduttaminen oli välttämätöntä, koska sokeriarvot ovat olleet koholla jo vuosien ajan ja olen ollut niiden vuoksi säännöllisessä tarkkailussa. Olen myös pohtinut paljon sitä, minkälainen vanhuus minua odottaa, jos en saa painoa pienemmäksi. Vaakakupissa painoi myös aika rankka itseinho ja sen myötä itsetunnon puute.

Laihduttamisen kanssa toistui aina sama kaava: Maanantaina oli tarkoitus aloittaa uusi parempi elämä, sitä riitti aina tiistaihin tai keskiviikkoon asti ja sen jälkeen se unohtui. Kuinkahan monta kertaa olen laihduttanut? – Liian monta! Tuntuu että laihduttaminen on ollut suhteettoman isona asiana minun elämässäni. Paino on vaihdellut 63-82 kg välissä ja viimeisen kymmenen vuoden aikana se on ollut lähempänä 80 kg kuin 70 kg.

Nämä luvut tuovat hymyn huulille ja saavat uskomaan että hiilaritietoinen elämäntapa kannattaa: vyötärö – 15 cm, lantio – 12 cm ja rinnanympärys – 8 cm!

Vuosien varrella olen ainakin kolmeen otteeseen ollut Painovartijoissa. Niinä aikoina olen pudottanut painoa enimmillään 19 kg. Seuraavalla kerralla pudotus oli yli 10 kg ja viimeisimmällä  kerralla sain pudotettua noin 7 kg.  Sitten heitin hanskat tiskiin. Aika ajoin olen saanut muutaman kilon pois, mutta ne ovat palanneet takaisin ja usein muutama lisäkilo mukanaan. Ongelmana ei ole ollut se, ettenkö tietäisi  miten syödä normaalin ruokaympyrän suositusten mukaan. Koen että olen ollut jo pitkään aika hyvin kärryillä siitä, mitä mikäkin ruoka-aine pitää sisällään. Se ei ole kuitenkaan riittänyt pitämään minua normaalipainoisena. Elämänrytmini on ollut kiireistä, rakastan haasteita ja työtäni, olen mestari venyttämään omaa jaksamistani. Väsymystä ja ylikierroksilla oloa olen paikannut makeisilla, kekseillä, hyvällä ruoalla ja juomalla. Sokerista olen ollut ihan selvästi riippuvainen. Näin jälkikäteen katsottuna laihdutuskuurien jälkeen paino on varmaan lähtenyt nousuun siksi, että olen pikkuhiljaa sortunut syömään päivittäin keksejä kahvin kanssa ja napostelemaan suklaata ja irtokarkkeja muina aikoina.

Hiilaritietoinen ruokavalio

Aloitin semikarppaamaan vuoden alussa, jätin pois mm. karkit ja keksit ja vietin tipatonta tammikuuta. RavintoAvaimen kurssin valitsin, koska sen alkamisajankohta sopi hyvin päätökseeni siitä, että nyt on muutoksen aika – tämä vuosi menee teemalla Tiinan hyvinvointi ensin. Tiesin myös hyvin, mitä RavintoAvaimen kurssi sisältäsi ja juttelin aiheesta Marjutin kanssa jo ennen joulua.

Hiilaritietoinen ruokavalio tuntui ensin haastavalta, mutta minulla on tuttuja jotka ovat laihduttaneet useita kiloja sen avulla. Vuoden alussa olin siis varovaisen optimistinen siitä, että minäkin onnistuisin. Aiemmin koettujen kuurien jälkeen olen aina palanut vanhoihin tapoihini. Nyt ajattelin että voisin päästä eroon makeanhimosta, joka tuntuu olevan se ydinsyy siihen miksi paino nousee kerta tosiensa jälkeen. Helpointa hiilaritietoisen ruokavalion noudattamisessa on kaupassa käynti, sen jälkeen kun on selvittänyt sellaiset ruoat, jotka sopivat minun arkeen ja juhlaan on ollut kiva huomata, kuinka monta hyllyriviä kaupassa voi ohittaa. Kaikki ei ole aina ruusuilla tanssimista. Koen välillä vaikeaksi sovittaa elämisen samaan rytmiin ns. tavallisten syöjien kanssa. Nyt kun painoa on pudonnut jo paljon ja vielä on tavoitteena saada n. 5 kg pois, niin tasapainoilen sen kanssa että voinko syödä välillä myös enemmän hiilareita vai en. Jonkinlaisen surutyön olen tehnyt myös leivänsyönnin ja maidon juonnin suhteen : )

Mitä opin kurssilla?

Kurssin tärkein opetus minulle oli se, että nykyään minä hallitsen ruokaa eikä se minua, sekä se että syömällä oikeassa suhteessa proteiineja, rasvaa ja vähän hiilareita ei tarvitse kärvistellä nälkäisenä ja voi silti laihtua. Paino pysyy hallinnassa, koska ruoka ei ole enää koko ajan mielessä ja se mitä syön sopii minulle. Tämä vuosi on ollut minulle muutoksen vuosi. Paino on pudonnut n. 12 kg ja se on pysynyt suhteellisen helposti paikoillaan. Opettelen vielä tasapainoa, osaan olla kuitenkin tyytyväinen tähän hetkeen, enkä ahdistu siitä putoaako kiloja vielä lisää vai ei. Olen nauttinut suunnattomasti siitä huomiosta, jota olen saanut ja olen myös haastanut itseni esim. olemaan kuvattavana, jota olen aina ennen inhonnut. Ei se helppoa ole vieläkään, mutta mukavampaa kuin aiemmin. Isoin muutos on varmaan se, että voin niin hurjan paljon paremmin kuin ennen, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Kannattaako muutos?

Suosittelen ehdottomasti hiilaritietoista elämäntapaa kaikille jotka ovat taistelleet pitkään ylipainon kanssa. Ruoka, jota syön on hyvää, puhtaampaa, sisältää vähemmän lisäaineita ja maistuu paremmalta kuin kevyttuotteista valmistettu. Paino pysyy paremmin hallinnassa ja kiloja saa pois ilman, että maha kurnii nukkumaan mennessä. Ruokaan liittyvät mieliteot eivät enää hallitse jokaista hetkeä. Elämä on yksinkertaisesti parempaa kuin ennen.

Iso kiitos Marjutille asiaan paneutumisesta, hyvistä vinkeistä, kannustuksesta ja yhdessä hihkumisesta painon pudotessa.

- Tiina Leino, 51 v.

 

 

RTop

RAVINTOAVAIN OY   |   MARJUT JANHUNEN   |   Samulinranta 6, 40520 Jyväskylä   |   Gsm 044 223 31 13   |   www.ravintoavain.fi